Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)

Titlul paginii web

Recieve news about this website directly to your mailbox
Scrieţi codul de control "4141"

Soiuri de struguri pentru masa

Soiurile de struguri pe care le prezint in continuare sunt cele pe care le avem plantate in viie noastre .Descrierea lor este cea prezentata in literatura de specialitate dar contine si pareri personale legate de experienta noastra obtinuta prin cultivarea acestor soiuri.Fotografiile sunt facute de mine in plantatiile noastre si pentru a evita orice confuzie legata de dimensiunile ciorchinelui i-am alaturat o moneda de 10 bani pentru comparatie.Am facut asta pentru ca am vazut adesea in magazine oameni care se lasau pacaliti de pozele deformate puse pe vitele preambalate.

AUGUSTA

Augusta 2.jpg
Soiul de struguri Augusta a fost obtinut la Institutul Agronomic N. Balcescu, prin hibridare, de catre prof. M. I. Neagu si lector M. Georgescu, fiind omologat in anul 1984.
Strugurii sunt uniaxiali, conici sau cilindroconici, lacşi, mijlocii spre mari (325-460 g ). Boabele sunt mari (6-8 g), elipsoidal-cilindrice, uneori mai rotunjite, colorate in alb-galbui şi pulpa uşor crocantă. Gustul este franc (nearomat), dar plăcut.
Soiul Augusta dezmugureşte târziu, în a doua jumătate a lunii aprilie şi îşi maturează strugurii începând cu mijlocul lunii august. Are o vigoare mijlocie, o fertilitate bună şi o productivitate Coacerea strugurilor are loc in a doua jumatate a lunii august, soiul incadrandu-se in epoca a doua de maturare. La ger rezistă până la -20°C. Are o rezistenţă mijlocie la mană, făinare şi putregaiul cenuşiu al strugurilor. Este mediu tolerant la secetă.
Se conduce în forme semiînalte şi înalte, iar tipul de tăiere recomandat este Guyot cu cap înălţat.Dă producţii mari şi constante, producţia medie fiind de 15-16 t/ha.

CARDINAL

Cardinal2.jpg
Soiul este printre cele mai cunoscute soiuri timpurii fiind un soi de referinta din acest punct de vedere. Soiul Cardinal a fost creat in SUA California in anul 1939 . In Romania a fost introdus in cultura in anii 1962 - 1964.
Soiul Cardinal ajunge la maturitatea de consum la inceputul lunii August - jumatatea lunii August (epoca a II-a). Strugurele este mare, cilindro-conic sau ramuros cumasa medie 250-300g, cu boabele asezate rar in ciorchine. Pedunculul este mijlociu, ierbos, boabele sunt foarte mari (7-8 g), rotunde de culoare rosie - violacee. Miezul este carnos, foarte crocant, cu gust obisnuit sau usor ierbos.
Are o perioada de vegetatie de peste 160-170 de zile, este un soi viguros. Este un soi recomandat in zonele cu risc climatic scazut limita de inget -15°C, din acest motiv se recomanda ingroparea coardelor pe timpul iernii.Este de asemenea sensibil la seceta.
Cu toate inconvenientele aratate soiul se comporta foarte bine in zona noastra ( centrul Transilvaniei), iar satisfactia obtinerii unor struguri aspectuosi si gustosi la mijlocul lui august te face sa uiti eforturile depuse.

CHASSELAS DORÉ

CEASLA 2.bmp
Soiul este considerat a fi cel mai universal din cele peste cinci mii de soiuri de masa catalogate de ampelografi.Soi vechi cunoscut inca din anul 1200 cu o raspandire mare practic in toate tarile viticole.Aceasta este una din cauzele pentru care este folosit ca si etalon al perioadei de coacere
Strugurii sunt de marime mijlocie, cilindro-conici, cu prima ramificatie a ciorchinelui transformata intr-un carcel de 2-3 bobite.Bobul este sferic, de marime mijlocie, culoare verde-galbuie (aurie), cu pete ruginii pe partea insorita.Pulpa semicrocanta, suculenta, cu gust specific soiului ( gust de Chasselas).
Dezmugureste devreme, in prima decada a lunii aprilie, infloritul are loc asemenea devreme, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, iar maturarea deplina a strugurilor se realizeaza in epoca a III-a.
Rezistente biologice : buna la ger (-20,-22 C) si la seceta, foarte sensibil la mana si eutipoza, toleranta la oidium, putregaiul cenusiu si la moliile strugurilor.
Avand plasticitate ecologica mare, se adapteaza conditiilor climatice din toate regiunile viticole ale tarii.
Productiile de struguri sunt mari, pana la 20 t/ha.Strugurii acumuleaza cantitati mijlocii de zaharuri (150-160 g/l), in contextul unei aciditati echilibrate de 4.5-5.5 g/l H2SO4. De accea se pot vinifica, obtinandu-se vinuri usoare de masa, foarte echilibrate.Avand in vedere acestea il recomand celor care doresc sa–si infiinteze o vie mai mica si din care ,asa cum doresc cel mai multi ,sa recolteze si struguri de masa dar sa faca si vin.
Soiul are si varianta de culoare roz Chasselas Rosé..

CODREANCA

Codreanca 1.bmp
Soi de masa creat in Republica Moldova cumparat prin intermediul Sauron
Strugurii sunt mari (440g),cu boabe ovoidale de marime mijlocie (5-6g) cilindro-conici, boabele asezate rar pe ciorchine.
Soiul Codreanca are termenul de coacere timpuriu , a doua jumatate a lunii august. Rezistente biologice: rezistenta sporita la mana vitei-de-vie, fainarea, antracnoza, putregaiul cenusiu . Rezistenta la înghet: -22º C.

PHOENIX

Phpenix13.jpg
Soi nou creat in Germania rezistent la boli si ger.Se coace la sfarsitul lui septembrie.Strugurii in greutate de 200-250g.Boabele sunt mijlocii (2.5-3g) de culoare galben verzuie stranse pe ciorchine ,are un gust cu usor iz tamaios Rezistente biologice: soi cu rezistenta la ger,rezistent la mana si fainare cu usoara sensibilitate la putregaiul cenusiu..Este un soi vinificabil,rezulta un vin de masa cu gust fructat .Are un frunzis bogat care se pastreaza verde pe toata pe toata perioada de vegetatie,din aceasta cauza il recomand pentru conducerea in bolta sau alte forme ornamentale.

LORA

Lora 2.jpg
Soi cumparat din Republica Moldova prin Sauron
Strugurii strugurii au formă conică sau cilindro-conică; densitatea medie, sunt mari şi foarte mari, cîntăresc circa 600 – 800 grame Bobul este oval, de culoare alba, pe partea expusă razelor solare sunt chihlimbarii, sunt mari 30 x 22 mm ( 7- 8,5 g). Pulpa este crocantă, seminţele mărunte. Acumularea de zahăr este înaltă pînă la 230g/l.
Soiul Lora este un soi timpuriu se coace in a doua jumatate a lunii august ,are vigoare mare de crestere si fertilitate ridicata. Rezistente biologice: soi cu rezistenta buna la ger (-23º C) , rezistenta mijlocie la mana si la putregaiul cenusiu al strugurilor.
Este soiul care m-a impresionat cel mai mult dintre soiurile cumparate din Basarabia are niste struguri foarte atragatori si foarte gustosi are si o buna productivitate.

MECITA

mecita.bmp
Soiul este creat in Ucraina si este sinonim cu Nadejda.Soiul este apiren (fara samburi).Eu la cumparat din Republica Moldova de la firma Sauron.
Strugurii sunt de mărime medie sau mari (310g), cilindro-conici, deseori aripaţi, rari sau semidenşi la boabe. Bobul de mărime medie (3.5g), oval, roz-verzui, uneori roz-închise. Pieliţa este subţire, predispusă de a se rupe. Pulpa: suculent-cărnoasă, cu gust armonios.
Soiul Mecita are perioada mijlocie de vegetatie se coace la inceputul lui septembrie ,vigoare mare de crestere. . Productivitatea este înaltă. La fiecare lăstar de fructificare revine cîte 1,2 struguri.
Rezistente biologice: soi cu rezistenta mijlocie la ger (-18°C), rezistenta mijlocie la mana si fainare.

MUSCAT BLEU

M Bleu.jpg
Este un soi rezistent la boli si la inghet, soiul a fost creat in Elvetia unde este folosit atat ca strugure de masa dar si pentru vin.Soiul este foarte apreciat in Germania si Belgia unde este printre cele mai populare soiuri de masa.
Sttrugurii sunt mari si lacsi (300_350 g) ,boabele sunt mijlocii spre mari (5g) de culoare bleu inchis acoperite de un strat de pruina .Miezul este carnos cu gust tamaios.
Soiul Muscat bleu este un soi care se coace in prima jumatate a lunii septembrie , este un soi productiv,rezistent la boli si inghet (-20-22°C).Este un soi care poate fi condus si in formr inalte (pergola sau bolta) si care necesita un numar mic de tratamente fitosanitare.

MUSCAT DE HAMBURG

HAMBURG2.bmp
Soi de struguri de masa foarte apreciat la noi in tara asa cum o arata si numele la origine a fost cultivat in imprejurimile orasului Hamburg, din Germania a trecut in Anglia (1860) unde vinul produs din acesti struguri era foarte apreciat,fapt care adus la popularizarea soiului.
Strugurii sunt mari, ramurosi, cu ramificatiile secundare foarte dezvoltate cu o masa medie de 220-260g . Boabele sunt mari (4-5g), carnoase, crocante, cu gust puternic de muscat si acoperite cu un strat gros de pruina. Perioada de vegetatie mijlocie 165 -170 zile. Are o crestere vegetativa puternica si fertilitate buna. Este sensibil la meiere si margeluire. In anii cu conditii climatice nefavorabile, in timpul infloritului, florile nu leaga si cad in masa, acesta constituind defectul major al soiului Muscat de Hamburg. Rezistente biologice: mijlocie la ger (-18°C)slaba la seceta; foarte sensibil la mana, fainare si putregaiul cenusiu al strugurilor. In zonele de ses este puternic atacat de molii.
Muscat de Hamburg are nevoie de multa caldura si insolatie. Pentru asigurarea polenizarii suplimentare, in plantatii se asociaza in sortiment biologic cu soiul Cinsaut: 2 randuri de Muscat Hamburg, 1 rand de Cinsaut cu care se aseamana la struguri. (Personal am constata ca vitele care le am la mine in vie leaga foarte bine chiar daca nu sunt intercalate cu Cisnaut ci cu alte soiuri) Necesita taiere lunga cu 8-10 ochi, forma de conducere recomandata fiind capul inaltat dr. Guyot.
Muscat de Hamburg intruneste cele mai inalte insusiri tehnologice, fiind considerat "regele soiurilor de masa". In conditiile ecoclimatice din tara noastra, maturarea strugurilor se realizeaza cu 10-15 zile dupa Chasselas dore (soi de epoca a IV-a). Productiile obtinute sunt mijlocii (10-14 t/ha), din care 60-70 % reprezentand productia marfa. obtinandu-se vinuri usoare de masa.

MUSCAT DE POLOSKEI

Poloskei 13.jpg
Soiul a fost creat in Ungaria si este sinonim cu R.10 la noi in tara.Este un soi rezistent la boli.
Strugurii sunt mijlocii ca marime (200g), cilindro-conici, deseori aripati. Bobul mijlociu (2.2g) dar inegal ca marime, alungit ca forma, de culoare alb galbui, miez crocant cu gust tamaios.Soiul se coace in a doua jumatate a lunii septembrie
Soiul prezinta buna rezistenta la bolile criptogramice si o medie rezistenta la inghet.Se preteaza la conducere inalta in bolta sau pergola.Este un soi recomandat pentru cultivarea in curti sau micile gradini.

NAPOCA

Napoca2.jpg
Soiul Napoca a fost creat la SDCPP Cluj _Napoca si afost omologat in anul 1984
Strugurii sunt aspectuoasi de forma cilindro conica mari (370-450 g) cu bobul mijlociu spre mare (5.5-6g) de culoare negru vinetiu acoperite cu un strat de pruina cu gust dulce acrisor .
Soiul Napoca dezmugureste devreme, in prima parte a lunii aprilie, parga strugurilor incepe dupa data de 25 iulie, iar maturarea de consum este realizata spre sfarsitul lunii august.Soiul prezinta : toleranta ridicata la ger (-22°C) ,rezistenta buna la mana si putregaiul cenusiu , mai sensibil la fainare.
Napoca asigura productii mari peste 20t/ha cu o durata de conservabilitate a strugurilor pe butuc de 2-3 saptamani strugurii au o buna rezistenta la transport.Este un soi destinat cu precadere cultivarii in zona transilvaniei ,Crisanei si Maramuresului.Personal sunt foarte multumit multumit de modul cum se comporta soiul in zona noastra.

PODAROC ZAPOROJIU

Podaroc2.bmp
Soiul este originar din Ucraina si l-am cumparat di Republica Moldova prin Sauron.
Strugurii sunt mari, de 800-1100 gr., unii chiar pînă la 1,8 kg, cilidrico-conici, cu densitate înaltă. . Boabele mari, de greutate medie 9,8-11,2 gr, 32,6x21,4 mm, alungite, de culoare albă, pulpa şi coaja dense, cu gust armonios.
Soiul Podaroc Zaporojiu este un soi timpuriu ,vigoare mijlocie de crestere. Rezistente biologice: Rezistenţa la ger pînă la -24°С. Rezistenţă moderată la mana, fainare şi putregaiul cenuşiu.
Prezentarea este cea din literatura de specialitate, dar in via mea nu se confirma decat partial.

PREZENTABIL

Prezentabil2.jpg
Soi creat in Bulgaria cumparat de mine din Republica Moldova prin Sauron.
Strugurii sunt conici, cu o densitate medie a boabelor (masa 400-500 g). Bobul are dimensiunile 2,7x1,8 cm, cîntăreşte pînă la 5 g. Are gust simplu, dar armonios; culoarea albă, partea expusă soarelui – puţin străvezie, ceea ce redă strugurilor o evidentă frumuseţe.
Soiul Prezentabil este un soi timpuriu se coace la sfarsitul lui august ,vigoare mare de crestere si o buna productivitate .Rezistente biologice: soi cu rezistenta buna la ger ( - 24°C) si nepretentios
Prezentabil se preteaza la conducere inalta sub forma de bolta sau pergola.

SIEGER

Sieger 13.jpg
Soiul este de origine germana,este un soi timpuriu si este destinat productiei de vinuri dar datorita timpurietatii sale l-am inclus in categoria strugurilor de masa.
Strugurii sunt mijlocii (100-150g) , cilindro-conici,cu boabe mijlocii (4,5 g) asezate des pe ciorchine.Gustul este tamaios.
Soiul Sieger are perioada scurta de vegetatie ,vigoare mijlocie de crestere si fertilitate ridicata. Rezistente biologice: soi cu rezistenta foarte buna la ger (-25°C).Soiul este de mare productivitate si cu acumulari mari de zahar, vinul rezultat avand aroma de muscat.Datorita timpurietatii este puternic atacat de viespi Recomand acest soi si celor care locuiesc in zone submontane unde l-am incercat si a dat rezultate bune.

SUVENIR

Favorit 13.jpg
Este un soi despre care nu prea am informatii imi cer scuze dar cu tot efortul este tot ce am gasit.Strugurii Suvenir fac parte din categoria strugurilor de masa. Suvenir este un soi cu crestere mediu spre viguros,nepretentios fata de sol si factori de mediu,rezistenta buna la ger si putregai.Nu necesita multe lucrari in verde.Strugurii sunt mari(380-400g),cu bobul albastru, foarte alungit ,coaja subtire,crocanta,cu o aroma fina, specifica.Epoca de coacere: inceput de septembrie.

TRANSILVANIA

Transilvania2.bmp
Soiul ransilvania a fost creat la SCDPP Cluj-Napoca
Strugurii sunt mari ,aspectuosi(600-700g), cilindro-conici, deseori aripati, cu boabele mari ovoidale (7,5-8g) , cu pielita groasa, de culoare negru-violaceu, usor pruinata; pulpa crocanta cu usoara aroma tamaioasa.
Soiul Transilvania are perioada mijlocie de vegetatie ,vigoare mijlocie de crestere .Rezistente biologice: soi cu rezistenta scazuta la ger, rezistenta mijlocie la mana si fainare si la putregaiul cenusiu al strugurilor.
Soiul are perioada de maturare la mijlocul lui septembrie,asigurand o productie de struguri de 22t/ha cu continutul in zaharuri 145 – 160 g/l.
Se recomanda a se cultiva in centrele viticole din Transilvania, Crisana si Maramures , fapt pentru care la noi in zona Reghinului se comporta excelent,
Personal sunt incantat de acest soi !!! :-)) !
Partea de jos a paginii web
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one