Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)

Titlul paginii web

Recieve news about this website directly to your mailbox
Scrieţi codul de control "6449"

Soiuri de struguri pentru vin alb

Asa cum am mai spus Soiurile de struguri pe care le prezint in continuare sunt cele pe care le avem plantate in viie noastre .Descrierea lor este cea prezentata in literatura de specialitate dar contine si pareri personale legate de experienta noastra obtinuta prin cultivarea acestor soiuri.Fotografiile sunt facute de mine in plantatiile noastre si pentru a evita orice confuzie legata de dimensiunile ciorchinelui i-am alaturat o moneda de 10 bani pentru comparatie.Am facut asta pentru ca am vazut adesea in magazine oameni care se lasau pacaliti de pozele deformate puse pe vitele preambalate.

BLASIUS

Blasius1.bmp
Soi nou creat la Staiunea de cercetare de la Blaj.Strugurii sunt mari sii ramurosi 20-25cm lungime cu boabe mijlocii de culoare verde galbui,cu pulpa semizemoasa cu gust franc.Are perioada de vegetatie de168-188 zile,o buna rezistenta la fainare si la putregaiul cenusiu,este un soi viguros cu buna rezistenta la ger( -20 ; -22*C) si care valorifica terenurile inalte mai putin fertile.Soi de mare productivitate 19tone/ha,se coace la sfarsitul lui sptembrie ,acumuleaza zahar in medie190g/l cu 5,8%aciditate si da un vin de calitate.Prezinta dezavantajul ca are tedinta de scuturare a boabelor la recoltare.

FETEASCA ALBA

Fetaeasca Alba2.bmp
Soi vechi romanesc adaptat in toate zonele tarii.Strugurii sunt mici compacti 130-140g,cu boabe mici de culoare verde galbui cu miez zemos.Este un soi viguros cu buna rezistenta la ger (-22;-24*C)si care iubeste ternurile inalte.Productia de struguri 7-10 tone/h,se coace la mijlocul lui septembrie,acumuleaza zahar 198-207 g/l cu 4,4-5,2% aciditate si da un vin demisec de calitate superioara.Se recomanda conducerea lui pe coarda lunga,eu practic sistemul Guyot semiinalt.

FETEASACA REGALA

Fetaeasca Regala 2.bmp
Soi romanesc originar din comuna Danes (in zona Tarnavelor se numeste Daneasca) rezultat prin incrucisare naturala in perioada interbelica.Strugurii sunt mijocii ca marime uneori aripati boabele de marima mijlocie, de culoare verde galbui, asezate des pe ciorchine au miezul zemos nearomat.Este un soi cu rezistenta mijlocie la ger (-20;-22*C) dar are o buna capacitate de refacere dupa accidentele climatice.Productia de struguri este de 15tone/ha in medie,cu continut de zahar de 170-180g/l pana la 200-210g/l cu o aciditate de 4,5-7g/l.Este recomandat celor care doresc sa obtina un vin de calitate in gospodaria proprie.

MUSCAT OTTONEL

---------------

---------------

Soi de origine franceza introdus in la noi dupa invazia filoxerei de la sfarsitul sec. XIX.Sunt mici spre mijlocii, cilindrici, uneori aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita groasa, de culoare verde-galbui, acoperita cu pruina densa, pulpa semizemoasa, cu aroma de muscat.Are perioada de vegetatie de165-175 zile,soi cu vigurozitate mijlocie., rezistenta la ger -20;-22*C.Productia de struguri este de 7-14 tone/ha cu acumulare de zahar de 190-210g/l pana la 250-270g/l la supracoacere cand are o aciditate redusa3,3-3,8g/l.Eu il vinific impreuna cu Feteasca regala si rezulta un vin demisec aromat,asta in zona Reghinului.

NEUBURGER

Neuburger 13.jpg
Soi de origine austriaca aclimatizat in Transilvania de cultivatorii sasi.Soi de vigoare mijlocie spre mare.Are rezistenta scazuta la ger , sensibilitate la mana, fainare si putergaiul cenusiu.Strugurii sunt de marime mijlocie, cu boabe compacte de culoare galbena verzuie cu miez carnos si suculent.Perioada de maturare: 20 septembrie – 10 octombrie.Productia medie 11 to/ ha, continutul in zaharuri 210 – 230 g/l, aciditate 4,0 – 4,6 g/l H2SO4.Destinatie: - producerea de vinuri albe de calitate superioara cu denumire de origine si trepte de calitate

PINOT GRIS

P.Gris 13.jpg
Soi de origine franceza este considerat a fi o variatie mugurala din soiul Pinot noir .
Strugurii sunt mici, cilindrici, uneori aripati, boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul este mic sferic, cu pielita groasa, de culoare gri fumuriu, intens pruinata;pulpa zemoasa cu gust specific soiului.
Pinot gris este un soi foarte bine adaptat climatului temperat continental. Are perioada scurta de vegetatie (160-165 zile), cerinte moderate fata de temperatura, prezinta vigoare slaba de crestere si cu fertilitate ridicata, peste 85-90% lastari fertili, insa productivitatea ramane scazuta datorita strugurilor mici. Maturarea deplina se realizeaza la circa 2 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-a). Rezistente biologice: foarte rezistent la ger (-22°C -24°C) si la seceta, mijlociu rezistent la mana si fainare, sensibil la putregaiul cenusiu. Tehnologic, soiul Pinot gris este de inalta calitate: matureaza strugurii in a doua parte a lunii septembrie si acumuleaza cantitati mari de zaharuri 210-220 g/l, iar prin supramaturare poate atinge 270-280 g/l, cu o aciditate totala de 4,5-5,5 g/l H2SO4.

SYLVANER

Silvaner2.bmp
Soi de origine austriaca.Struguri sunt mica marime,cilindrici cu boabe dese.Bobul mijlociu sferic de culoare verzuie,cu pulpa zemoasa nearomata.Rezistenta la ger -20-22*C.Este un soi de productivitate care inlocuieste cu succes in soiul Riesling la noi in centrul Transilvaniei avand aciditate mai redusa,calitatea vinului este influentata mult de teren.

SELENA

Selena1.bmp
Soi romanesc recent creat la Statiunea Blaj.Strugurii sunt mici 150-200g,cilindro conici ramificati sau aripati,cu boabe mici rotunde de culoare roz,cu miezul zemos nearomat .Are perioada de vegetatie de 168-188 zile.Productia medie realizata 17tone/ha cu acumulare de zahar de 200g/l si acciditate de 6g/l.Se coace la mijlocul lui septembrieEste un soi sensibil la ger si la ingheturile tarzii de primavara de aceea eu il ingrop peste iarna
Nume utilizator
Parolă
Partea de jos a paginii web
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one