Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)

Titlul paginii web

Metoda de lucru pentru plantarea vitei de vie pe care o prezint este cea propusa de Gheorghe Bernaz in "Cultura vitei de vie " Editura MAST 2007.Acesta metoda am folosit-o cu succes pentru ultimele mele plantari.
Metoda presupune urmatoarele operatii: pichetarea,saparea gropii,plantarea si protejarea vitei.

Pichetarea terenului

Prima operaţie care se execută este pichetarea terenului , respectiv stabilirea locului viţelor.Aceasta se face cu ajutorul unor ţăruşi cu lungimea de 100 -120 cm care se infig in pamant pe locul in vitei , ei vor fi folosiţi ulterior drept araci.Pozitionarea vitelor se poate face utilizand ruleta si sfori in cazul plantatiilor mici familiale.
Stabilirea distanţelor între viţe se face în funcţie mai mulţi factori:soiul,forma de conducere,gradul de mecanizare al lucrarilor şi fertilitatea solului.Pentru plantaţiile mici lucrate manual se recomandă distanţa de 1,2-1,5m între rânduri şi 1,2-1,3m între viţe pe rând.
Saparea gropii
Următorea operatie este săparea gropii,pentru aceasta se scoate ţăruşul şi se înfige în locul lui o vergea metalică la o adâncime de 60cm.Groapa se sapa în jurul vergelei cu urmatoarele dimensiuni aproximative 40x40x40cm ,după săparea gropii,vergeaua se înlocuieşte cu aracul.În continuare pe fundul gropii în jurul aracului se face un mic muşuroi din pământ mărunţit astfel încât rădăcinile să se dispună înclinat.
Groapa.bmp.png

Plantarea vitei de vie

Pentru plantare procedam astfel:
Viţa mocirlită se aşează lângă arac,întotdeuna de aceaşi parte, cu punctul de altoire dispus la aproximativ 2cm deasupra nivelului solului .Pentru asta eu folosesc o sipca cu sectiunea de 2x2 cm si lungimea de 60-70 cm,pe care o culc peste groapa si lipita de arac asfel incat altoiul sa fie deasupra sipcii .Reglam inaltimea musuroiului de pe fundul gropii asfel incat punctul de insertie al radacinilor in tulpina sa-i atinga varful,se răsfiră uniform rădăcinile deasupra muşuroiului. Ţinând viţa cu mâna stângă se acopera rădăcinile cu pământ reavăn ,apoi se trage cu atenţie viţa în sus astfel încât rădăcinile să se dispună oblic ,se calcă pământul.Fără a lăsa viţa din mînă şi fără ai schimba locul se completează groapa cu pamânt până la jumătate .Se calcă din nou pământul din groapă .După a doua călcare se pun în groapă 3-4 kg de mraniţă sau gunoi bine fermentat şi se uda cu 5-10 l de apă,functie de cât de reavăn este pământul.Groapa se umple cu pamânt după ce apa sa încorporat in sol,se presara apoi 5-6 g de inseticid în jurul viţei fara să o atingem.
plantarea viei.bmp.png
ATENTIE ! Udarea este obligatorie, ea nu este destinata atat compensarii cantitatii de apa din sol ,cat asigurarii aderentei particulelor de sol pe radacini si a compactarii solului in jurul radacinii !

Protejarea vitei

Protejarea viţei se face prin muşuroire cu pământ mărunţit şi reavăn care să depăşească capătul cordiţei cu 5-8cm.Protejarea este necesara pentru a proteja altoiul vitei de efectul gerului (la plantarea de toamna) dar si de efectul razelor solare vara.In cazul plantarilor de toamna ,primavara musuroiul se desface ,corditele se fasoneaza la doi ochi si apoi musuroiul se reface.
vita.bmp.png
Partea de jos a paginii web
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one